Humus z zielonego groszku… mniam…

Humus…. pasta na chleb. Lekki, delikatny i smakowity. Trudno się od niego oderwać. Raz spróbujesz… na zawsze posmakujesz!

Składniki:

250g zielonego groszku (1 puszka),

1 duży ząbek czosnku,

2-3 łyżki oliwy z oliwek,

1/2 łyżeczki kuminu,

sól i pieprz do smaku,

1/2 łyżeczki chilli – ostrożnie – do smaku.

Wykonanie: do naczynia wsyp  groszek, wyciśnięty czosnek, 1 łyżkę oliwy i zmiksuj blenderem do powstania gładkiej pasty.  Konsystencję koryguj dodatkiem oliwy lub sokiem z cytryny. Dopraw solą, pieprzem, kuminem i chili do smaku. Odstaw do lodówki. Odczekaj do godziny i … smacznego, bo inaczej być nie może!

Leave a reply