KEFIR – KTO PIJE TEN KONIECZNIE MUSI PRZECZYTAĆ !
KEFIR – mleczny napój fermentowany. Polecany jako wyśmienicie działający na mikroflorę przewodu pokarmowego. Autorzy artykułów na temat kefiru prześcigają się w powoływaniu się na tradycję i dobroczynne działanie. Produkcja kefiru polega w uproszczeniu na odtłuszczeniu mleka, jego zagęszczeniu i poddaniu fermentacji mikro organizmami fermentującymi laktozę, obniżającymi pH mleka i skutkującymi jego koagulacją. Mikroflora ta musi pozostać żywa, aktywna i liczna w produkcie finalnym aż do ostatniego dnia przydatności do spożycia.
Mogę powiedzieć, że tu właśnie pojawia się moja obawa co do tego czy warto jeść kefir, polecać go klientom / pacjentom? Na ile rzetelni i odpowiedzialni są producenci kefiru?
Wszystko zaczęło się od tego, że byłam ostatnio na wykładzie, na Wydziale Technologii Żywności w jednej z polskich uczelni. Uczelnia niczemu nie winna, więc nie będę jej wymieniała. Wykład i ćwiczenia obejmowały produkcję napojów mlecznych fermentowanych. Wykładowca przechodząc do tematu produkcji KEFIRU wskazał mikroorganizmy używane w produkcji do fermentacji. Na moje pytanie – jakie konkretnie drożdże używane są do produkcji kefiru? odpowiedział mi – CANDIDA KEFYR. Przyznam, że zrobiło mi się gorąco. Jak to? Czy naprawdę? Po co? Opanowałam wzburzenie i zaskoczenie. Nie „ciągnęłam” dalej tematu. Myślałam sobie: może coś mi się pomyliło…. może nie dobrze pamiętam… Zaczęłam sprawdzać. W internecie jest mnóstwo zagranicznych publikacji dotyczących wpływu CANDIDY KEFYR na nasze zdrowie. Między innymi American Society of Microbiology , wskazuje jednoznacznie, że badania jednoznacznie wskazują, że CANDIDA KEFYR jest najczęstszym czynnikiem chorobotwórczym wpływającym na powstawanie nowotworów krwi.!!!!! Inne publikacje powielają te stanowisko. Czy w Polsce nikt tego nie wie? Dlaczego dietetycy polecający kefir nie przestrzegają konsumentów??? Wystarczy powiedzieć: CZYTAJCIE ETYKIETY! Jeśli w składzie kefiru pojawią się: drożdże fermentacyjne, grzybek, c.kefyr itp. należy się zastanowić i podjąć odpowiedzialną decyzję, czy chcemy narażać się i nasze rodziny na nowotwory krwi.
Bifidobackterie i bakterie Lactobacillus wchodzące w skład kefiru stanowią dobroczynną mikroflorę,
Ciekawa jestem co o tym myślicie? Czy znacie inne produkty, których skład może budzić wasze wątpliwości? Czekam na wieści!
Leave a reply
Najpopularniejsze