• KEFIR – KTO PIJE TEN KONIECZNIE MUSI PRZECZYTAĆ !

    KEFIR – KTO PIJE TEN KONIECZNIE MUSI PRZECZYTAĆ !

    KEFIR – mleczny napój fermentowany. Polecany jako wyśmienicie działający na mikroflorę przewodu pokarmowego. Autorzy artykułów na temat kefiru prześcigają się w powoływaniu się na tradycję i dobroczynne działanie. Produkcja kefiru polega w uproszczeniu na odtłuszczeniu mleka, jego  zagęszczeniu i  poddaniu fermentacji mikro organizmami fermentującymi laktozę, obniżającymi pH mleka i skutkującymi  jego koagulacją. Mikroflora ta musi pozostać żywa, aktywna i liczna w produkcie finalnym aż do ostatniego dnia przydatności do spożycia.

    Mogę powiedzieć, że tu właśnie pojawia się moja obawa co do tego czy warto jeść kefir, polecać go klientom / pacjentom? Na ile rzetelni i odpowiedzialni są producenci kefiru?

    Wszystko zaczęło się od tego, że byłam ostatnio na wykładzie, na Wydziale Technologii Żywności w jednej z polskich uczelni. Uczelnia niczemu nie winna, więc nie będę jej wymieniała. Wykład i ćwiczenia obejmowały produkcję napojów mlecznych fermentowanych. Wykładowca  przechodząc do tematu produkcji KEFIRU wskazał mikroorganizmy używane w produkcji do fermentacji. Na moje pytanie  – jakie konkretnie drożdże  używane są do produkcji kefiru?  odpowiedział mi –  CANDIDA KEFYR.   Przyznam, że zrobiło mi się gorąco. Jak to? Czy naprawdę? Po co? Opanowałam wzburzenie i zaskoczenie. Nie „ciągnęłam” dalej tematu. Myślałam sobie: może coś mi się pomyliło…. może nie dobrze pamiętam… Zaczęłam sprawdzać. W internecie jest mnóstwo zagranicznych publikacji dotyczących wpływu CANDIDY KEFYR na nasze zdrowie. Między innymi American Society of Microbiology , wskazuje jednoznacznie, że badania jednoznacznie wskazują, że CANDIDA KEFYR jest najczęstszym czynnikiem chorobotwórczym wpływającym na powstawanie nowotworów krwi.!!!!!  Inne publikacje powielają te stanowisko. Czy w Polsce nikt tego nie wie?  Dlaczego dietetycy polecający kefir nie przestrzegają konsumentów??? Wystarczy powiedzieć: CZYTAJCIE ETYKIETY!  Jeśli w składzie kefiru pojawią się: drożdże fermentacyjne, grzybek, c.kefyr  itp. należy się zastanowić i podjąć odpowiedzialną decyzję, czy chcemy  narażać się i nasze rodziny na nowotwory krwi.

    Bifidobackterie i bakterie Lactobacillus wchodzące w skład kefiru stanowią dobroczynną mikroflorę,

    Ciekawa jestem co o tym myślicie? Czy znacie inne  produkty, których skład może  budzić wasze wątpliwości? Czekam na wieści!

    Skomentuj →
  • Dodany przez Ewelina on 15 Styczeń 2017, 14:04

    A w kefirze Krasnystawu skladniki to: mleko, mleko w proszku, bialka mleka, aktywna mikroflora.
    Co o tym sadzicie ? Ja jem codziennie:/

    Odpowiedz →

Skomentuj

Anuluj komentarz
Back To Top