Pasztet z soczewicy. Wyśmienity!
Po wielu poszukiwaniach kulinarnych natrafiłam na przepis Agnieszki Kręglickiej. To był strzał w dziesiątkę. Wszystkim zainteresowanym polecam!
Składniki:
250 g czerwonej soczewicy – liść laurowy – 3 ziarna ziela angielskiego 3 średnie marchewki starte na tarce – 1 cebula, pokrojona w kostkę – 3-4 ząbki czosnku – 1 łyżka koncentratu pomidorowego– 3 jaja – 1 łyżeczka zmielonego kminku – 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego – 1 łyżeczka chili – 1 łyżka sosu sojowego – sól, pieprz – olej.
Soczewicę opłucz pod zimna wodą, przełóż do garnka, zalej ½ litra wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj ok 25-35 min do czasu aż będzie miękka.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj marchewkę, cebulę i wszystkie przyprawy. Smaż mieszając aż warzywa staną się miękkie.
Połącz warzywa z soczewicą, dodaj jaja, dokładnie wymieszaj. Masę na pasztet przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni, 30-40 min. Smacznego!
Leave a reply
Najpopularniejsze