Pasztet z soczewicy. Wyśmienity!

Po wielu poszukiwaniach kulinarnych natrafiłam na przepis Agnieszki Kręglickiej. To był strzał w dziesiątkę. Wszystkim zainteresowanym polecam!

 

Składniki:

250 g czerwonej soczewicy liść laurowy – 3 ziarna ziela angielskiego  3 średnie marchewki starte na tarce 1 cebula, pokrojona w kostkę 3-4 ząbki czosnku1 łyżka koncentratu pomidorowego3 jaja1 łyżeczka zmielonego kminku1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego1 łyżeczka chili – 1 łyżka sosu sojowegosól, pieprzolej.

 

Soczewicę opłucz pod zimna wodą, przełóż do garnka, zalej ½ litra wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj ok 25-35 min do czasu aż będzie miękka.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj marchewkę, cebulę i wszystkie przyprawy. Smaż mieszając aż warzywa staną się miękkie.

Połącz warzywa z soczewicą, dodaj jaja, dokładnie wymieszaj.  Masę na pasztet przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni, 30-40 min. Smacznego!

 

Leave a reply